I denne boken følger vi Siri gjennom oppveksten som pårørende til en søster med ulike diagnoser som autisme og dyp psykisk utviklingshemming. Siri har et sterkt ønske om å bli sett av lillesøsteren sin, være nær henne og kommunisere med henne. Men Siljes utvikling foregår i et eget tempo og på egne premisser, og det må familien omstille seg etter. De må stadig finne nye måter å leve og være sammen på.
«Gi meg et smil» gir et innblikk i de utfordringene en møter som søsken av et barn som er annerledes. Det handler om å komme hjem fra skolen og finne huset fullt av fremmede fagfolk. Om slitne foreldre, uforstående skolekamerater, stirrende folk på gaten – og om den ubeskrivelige smerten i hodet og i hjertet når lillesøster, midt i en lek, lugger hardt. Men det handler også om ekstatiske gledesstunder – som den første gangen Silje plukker opp sin egen spiseskje, nynner en sang, eller legger hodet bakover og ler en rungende latter – og om viktigheten av å ta vare på disse uventede, unike øyeblikkene.
Siri Grundnes Brodahl er innom en rekke essensielle temaer og et bredt spekter av komplekse følelser i sin skildring fra oppveksten. Som voksen reflekterer hun over det familien hennes har vært igjennom, og deler sin erfaring i håp om å skape økt kunnskap og innsikt.
Boken er beregnet på søsken, foreldre og venner som pårørende, samt fagfolk og andre interesserte. Den inkluderer også en fagdel om søsken som pårørende, skrevet av psykiater Anne Kristine Bergem.
OMTALER:
Olaug Nilssen, forfatter
Som mor til tre barn, der den eldste har ei alvorleg autisme diagnose, var det ei sterk opp leving å lese «Gi meg et smil». Det gjorde særleg inn trykk å lese Siri Grundnes Brodahl sine dag boknotat frå barn dommen. Vi veit for lite om korleis søsken til barn med alvorlege funksjons ned settingar erfarer sin opp vekst. Korleis ser dei på sine søsken, korleis pregar dei sterke inntrykka livet deira som vaksne? «Gi meg et smil» er eit rørande og viktig bidrag, til opplysing for både fag folk og foreldre.
Cato Brunvand Ellingsen, vernepleier
Siri Brodahl sin bok om å vokse opp som søster til en jente med ut viklingshemming og autis me er viktig. Den tvinger oss til å se søsken og hvordan de opp lever en opp vekst som for mange er ukjent. Hun skriver fint og nyan sert om sit uasjoner som er vanskelig, i møte med fag folk, foreldre og sin egen søster, men først og fremst skriver hun om kjærlig het. En søsken kjærlighet vi fag folk kanskje av og til kan glemme i vår iver etter å behandle, skjerme og avlaste. Hun som søster forsvarer, beskytter og tar kampen der det er nødvendig å ta kampen.
«Gi meg et smil» er både en personlig beret ning og et nødvendig innspill til fag og kompetanseutvikling.